Jedním z trendů současné doby je, že během jídla by se nemělo pít. Existují k tomu dva argumenty. Za prvé: Tekutina ředí žaludeční šťávy a enzymy, které pomáhají trávit jídlo. Za druhé: Pokud jídlo příliš naředíme, postupuje příliš rychle trávicím traktem.
Nic z toho není podloženo důkazy, říká výživový poradce Petr Havlíček. Naopak existují vědecky ověřená fakta, proč v průběhu jídla pít.
Podle Petra Havlíčka existují vědecky ověřená fakta, proč během jídla pít.
Petr Havlíček (* 1969) je jeden z nejznámějších českých výživových poradců. Je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně, výživou a zdravým životním stylem se zabývá již od roku 1995. Nejvíce se zapsal do povědomí osmiletým účinkováním v seriálu TV Prima „Jste to, co jíte“, měl také oblíbený pořad na Rádiu Impuls, o výživě napsal 6 knih. K jeho klientům patří či patřili mnozí vrcholoví sportovci (Kateřina Neumannová, Roman Šebrle, Petra Kvitová) i další celebrity.